Samos Adası Gezi Rehberi

Samos Adası Gezi Rehberi

Samos Sefer Biletleri

52€
Gidiş Dönüş
Hemen Rezervasyon Yaptır
Komşumuz Yunanistan’ın ülkemize en yakın adalarından biri olan Samos, yaz aylarının en favori tatil beldelerinden biri oluyor ve Sisam Adası olarak da biliniyor. Kuşadası Dilek Yarımadası’nın tam karşısında ve 2 kilometrelik bir mesafede yer alan Samos’a, Kuşadası limanından veya Seferihisar’dan feribotla kolayca ulaşabiliyorsunuz. Hem keyif veren atmosferi hem de damak şenlendiren lezzetleriyle tanışmak için hazırladığımız Samos seyahat rehberi eşliğinde bir tura çıkmaya ne dersiniz? Kuşadası - Samos feribot bileti almak için tıklayınız.

Samos Adası Tarihi

İlk kez M.Ö. 3. yüzyılda yerleşilen Samos Adası’ndan, Yunan mitolojisinde çığlık atan ejderhaların yaşadığı bir ada olarak bahsediliyor. Ejderhaların yüksek çığlıklarıyla parçalanan kara, denizlere dağılıyor ve bu ada da kopan parçalardan birini oluşturuyor. Ayrıca Tanrıça Hera’nın doğduğu ve Zeus’la evlendiği yer olarak da tasvir edilen Samos Adası, Bizans ve Roma yerleşimi olmasının yanı sıra Osmanlının da uzun yıllar susam yetiştirdiği bir coğrafya olarak biliniyor.

Samos Adası Gezilecek Yerler

Samos Adası Gezilecek Yerler
Ege’nin tarihi ve doğasıyla baş döndüren incilerinden Samos Adası, zeytinlikleri ve yeşil çamlarla bezeli ormanlarıyla deniz üzerinde bir cennete benziyor. Adanın yeşil dokusuna eşlik eden plajlar ise bakir koylara vuran tertemiz, sakin sularıyla tatilciler için hem zihin hem de beden detoksu sağlıyor.

Samos seyahat rehberi gezilecek yerler arasında bu muhteşem plajların yanında geleneksel köyler ve tarihi yerler de bulunuyor. Dağ köyleri Samos adada ziyaretçilerin uğrak yerlerinden biri oluyor.

Samos Adası Dağ Köyleri

Samos köylerinden en bilineni elbette ki Pisagor’un doğduğu yer olan Pythagorio. Restoranlarla çevrili bir sahil şeridine sahip olan köyde, Pisagor’un heykeli ve Pisagor Arkeoloji Müzesi en çok ziyaret edilen nokta. Samos Adası’ndaki Manalotes Köyü ise mutlaka sokaklarında kaybolun, renkli mekanlarında soluklanıp bir de frappe için diyeceğimiz muhteşem duraklardan. Bu köyde birçok sanat atölyesiyle karşılaşmanız ise tesadüf değil, Manalotes Köyü adanın sanat köyü olarak da biliniyor.

Seferihisar feribotlarıyla direkt ulaşılabileceğiniz Karlovassi Köyü, bir üniversite yerleşkesi olmasından dolayı Samos Adası’nın en dinamik, en renkli köylerinden. Seferihisar’a bakan köyde genç nüfusun fazla olması gece hayatını adanın diğer bölgelerine göre daha hareketli kılıyor. Adanın merkezine araçla 10 dakika uzaklıktaki Kokkari Köyü ise en bakir plajlara yakınlığından dolayı tercih ediliyor.

Adanın en yüce dağlarından Kerkis Dağı eteklerindeki Marathokampos Köyü, uzun bir patikadan tırmanarak ulaşabileceğiniz Pisagor Mağarası ve Evangelistria Manastırı’nın bulunduğu yer. Yaz çiçeklerinin mis gibi kokularıyla donanmış sokakları ve sokakları kesen çeşmeleri de köyü çekici kılıyor ve Samos seyahat rehberi rotasında başı çekiyor.

Samos Adası Plajları

Samos'taki en güzel plajlar adanın kuzey tarafında sıralanıyor. Adanın merkezinden Kokkari yönüne giderken yol üzerinde bulunan Lemonakia, Tsambou ve Tsamadou plajları muhteşem manzaralarının yanında çıplaklar için ayrılan bir kamp alanıyla da tanınıyor. Tsambou Plajı deniz altı güzellikleriyle bir dalış noktası olma özelliği taşırken temizliğiyle de göz dolduruyor.

Kokkari Köyü’nden bahsederken andığımız, köyle aynı isme sahip plaj ise çakıllı ve bol rüzgarlı olmasına rağmen Samos’un en tercih edilen plajı. Kokkari Plajı rüzgar sörfü sevenlerin de gözdesi olup, aynı zamanda bir yerleşim yeri olduğundan bol yeme içme alternatifi sunuyor.

Karlovassi Köyü’nde bulunan Potami Plajı, adanın en büyük plajlarından biri. Bu plaj, en çok şnorkelli yüzücüleri cezbediyor ve geniş şezlong alanıyla da dikkat çekiyor. Samos Adası’nın güney kısmındaki en ünlü plaj Psili Ammos ise sığ suları ve kumlu zemininden dolayı en çok çocuklu aileler tarafından tercih ediliyor.

Samos Adası Tarihi Yerleri

Adanın mutlaka görülmesi gereken yerlerinin başında UNESCO Dünya Kültürel Mirasları arasında yer alan Samos Antik Kenti bulunuyor. Bizans ve Roma medeniyetlerinden yadigar antik kent kalıntıları arasında dolaşırken bir zaman yolculuğuna çıkmış gibi hissedeceğiniz bu alanda, buluntuların olduğu bir müzeyi ve Metamorfosis Kilisesi’ni de gezebiliyorsunuz.

Samos'un tarihi güzelliklerinin arasında yer alan Eupalinos Tüneli ise M.Ö. 6. yüzyılda kente su getirmek amacıyla 14 bin işçi tarafından kazılmış devasa bir tünel. İki metreyi bulan genişliği ve 1 kilometreyi bulan uzunluğuyla tatilcilerin yoğun ilgisini çeken bu tünel, Samos’un en önemli tarih durakları arasında yer alıyor.

Küçük bir ada olmasına rağmen derya gibi bir tarihe sahip Samos’un bir de Arkeoloji Müzesi var. 2 ayrı binadan oluşan küçük müzenin en önemli eseri ise boyu 5,5 metreyi bulan ve Tanrıça Hera için yapılan erkek heykeli.

Samos Adasında Ne Yenir?

Yunan mutfağının temelinde yer alan zeytinyağlı mezeler, deniz ürünlerinin yanında Türk mutfağından esintiler taşıyan tatlılar, Samos Adası restoranlarının gurme lezzetleri arasında yer alıyor. Dilerseniz tavşan, oğlak gibi kırmızı et ürünlerini de bulabiliyorsunuz. Frappe denilen buzlu köpüklü kahve ve misket şarapları ise en çok tüketilen içeceklerden. Samos Adası'nın deniz ürünlerinin çeşitliliği, sunum ve pişirme tekniklerindeki lezzet üstünlüğüne rağmen ülkemizden daha uygun fiyatlarla doyabileceğiniz sofralarla karşılaşıyorsunuz. Onlarca restoranın bulunduğu adada hemen hemen her restoranın girişinde menü ve fiyat bilgisi yer alıyor. Kuver ve servis ücreti olarak seçtiğiniz menüye ek olarak en fazla 2 Euro ücret ödüyorsunuz.

Samos Adası Alışveriş

Pisagor’un doğum yeri olan Samos Adası’da hediyelik eşyaların çoğunda denklem motiflerini ve ince matematik esprilerini görebiliyorsunuz. Ayrıca adanın ünlü misket üzümlerinden üretilmiş Samos şarapları da oldukça ünlü ve birçok kişinin Samos alışveriş listesinin en başında yer alıyor. Adanın zeytinlerinden yapılan zeytinyağları ve dağ köylerinde yetişen balları turistlerin en çok rağbet ettiği ürünlerden olup, Yunanların çok tükettiği Feta peynirini de birçok butikte bulabiliyorsunuz.

Samos Adası Festivalleri

Yunan adalarının en popülerlerinden biri olan Samos Adası’nda yaz aylarına ritim katan iki festival düzenleniyor. Adaya haziran ayı içinde gidecekseniz Manolis Kalamoiris müzik festivaline denk gelebilirsiniz. Dünyanın birçok yerinden gelen amatör müzisyenlerin katılımıyla gerçekleşen festivalde şarkılara eşlik edip dilediğinizce dans edebiliyorsunuz. Samos gezi rehberinde bir diğer önemli festival ise ağustos ayında gerçekleşen Şarap Festivali. Hem Samos’un hem de farklı bağların üzümlerinden yapılan şarapları denemek ve müzikli etkinliklere katılmak için bu festival de adanın en renkli dinamiklerinden.

Samos Adası Konaklama

Samos Adası’nda sahil şeridindeki otellerin yanı sıra pansiyonculuk da bir hayli yaygın. Özellikle dağ köyleri hem muhteşem dağ ve deniz manzaralarını izlemek hem de yerel lezzetlerle iç içe olmak için biçilmiş kaftan. Adanın merkez de dahil birçok bölgesinde uygun fiyatlara konaklama imkanı bulunuyor.

​Samos Adası’nda Yapılacak Şeyler

  • Denize nazır bir restoranda adaya özel lezzetler tadın.
  • Samos’un dağ köylerini gezin ve uzun yürüyüşler yapın.
  • Potami Plajı’nın eşsiz maviliklerinde ve şelalenin serin sularında yüzün.
  • Hediyelik eşya dükkanlarını gezin, meşhur Pisagor bardaklarından alın.
  • Cana yakın insanlarıyla sohbet edin, fotoğraf çekin.

Samos Adası Ulaşım

Ülkemiz kıyılarından Samos Adası’na feribotla ulaşım oldukça kolay. En kısa ve en tercih edilen rota Kuşadası - Samos arasında her gün ulaşım sağlayan feribot rotası olup, yolculuk ortalama 1 – 1,5 saat sürüyor. Bilet fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir diğer alternatifiniz ise İzmir Seferihisar ile Samos Adası’nın Karlovasi şehirleri arasındaki feribot rotası. Yalnızca yaz aylarında kullanabileceğiniz bu rota ise yaklaşık 1 saat 45 dakika sürüyor. Detaylı bilgi için Samos Adasına nasıl gidilir sayfasını ziyaret edebilirsiniz.