Sakız Adası Gezi Rehberi

Sakız Adası Gezi Rehberi

Sakız Sefer Biletleri

40€
Gidiş Dönüş
Hemen Rezervasyon Yaptır
Sakız Adası İzmir’in Çeşme ilçesinin tam karşısında bulunan ve Yunanistan’ın beşinci büyük adasıdır. Adını adada bulunan damla sakızı ağaçlarından almıştır. Adanın sakızdan sonra gelen sembolü ise adada bulunan değirmenlerdir. Çeşme’den 30 dakikalık bir feribot yolculuğu kadar uzak olan adada, orta ve antik çağdan esintiler, temiz plajlar, büyüleyici taş yapılar, mezeler, uzo ve deniz ürünleri bulabilirsiniz. Tarihin ve sakinliğin birleştiği bu yerde huzurlu bir tatil geçirebilirsiniz. Çeşme-Sakız feribot bileti almak için tıklayınız. Sakız Adası seferleri ne kadar sürüyor diye merak ediyorsanız Sakız Adasına nasıl gidilir sayfamızdan öğrenebilirsiniz. Çeşme Sakız seferimiz için arabalı feribotlarımız da mevcuttur. Fiyat detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Sakız Adası Tarihçesi

Sakız Adası antik yıllardan günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. M.Ö.10. yüzyılda Ege kıyılarında yaşayan ‌İyonyalılar, Sakız Adası'na yerleşmeye başlamışlardır. Bu yerleşimlerden sonra Sakız Adası, M.Ö. 7 ve 3. yüzyıllarda gelişimi sürdürmeye devam etmiştir. M.Ö. 3. yüzyılda ise Büyük İskender hakimiyetine geçmiştir. Büyük İskender’in hakimiyetinden yaklaşık 100 yıl sonra da Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetine dahil olmuştur. Ada kültürünün Roma kültürüne yakınlığı ise adanın ayrıcalığına sebep olmuştur. Yaklaşık 15 yüzyıl boyunca ‌Bizans hakimiyetinde kalan ada, 14. yüzyılda ‌Cenevizlilere geçmiştir. Yaklaşık 200 yıl ‌Cenevizlilerin hakimiyet sürdüğü ada 1566 yılında ise Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Bu kadar çok devletin bölge üzerinde hakimiyet kurmak istemesi Sakız Adası'nın hem ticari hem de stratejik anlamda büyük öneme sahip olmasıdır. 20. yüzyıla gelindiğinde ise Sakız Adası ‌Yunanistan'a katılmıştır. O günden itibaren Yunanistan sınırları içinde yer alır.

Sakız Adasında Gezilecek Yerler

Sakız Adası Gezilecek Yerler
Sakız Adası denilince ilk akla gelenler ‌Chios Arkeoloji Müzesi, ‌Argenti Folklor Müzesi, ‌Chios ‌Bizans Müzesi, ‌Nea ‌Moni Manastırı, ‌Panagia ‌Krina Kilisesi ve ‌Apolichnoi Kalesi'dir. ‌Nea ‌Moni Manastırı Sakız Adası'nın tüm kültürünü ele alır. Dar sokaklarda yürümenin keyfine varabileceğiniz bu adada ise ilginç köyler de bulunur. Bu köyler arasında seramikleriyle ünlü ‌Armolia, içerdiği dar sokaklarla ‌Olympi, ilginç duvar sanatı ile ‌‌Pirgi, sokaklarıyla bulmacalardaki labirenti andıran ‌Mesta ve Osmanlı kuşatması sırasında tüm köy halkının teslim olmamak adına uçurumdan atlayarak intihar ettiği ‌Anavatos bulunur.

Sakız Adası Doğal Güzellikleri

Sakız Adası’nın en güzel özelliklerinin başında ise el değmemiş ve temizliğini koruyan plajları gelir. Çeşme plajlarının aksine Sakız Adası plajları taşlık ve çakıllıdır. Ancak henüz adaya yaklaştığınızda sizi karşılayan temiz plajlar tüm güzelliği ile sevginizi kazanmayı başarır. Otellerin kendilerine ait plajlarının yanı sıra gidebileceğiniz en ünlü plajlar ‌Ormos, ‌Lo ‌Giosonas, ‌Agia ‌Dynami, ‌Agia ‌Fotia, ‌Karfas, Komi, Mavra ‌‌Volia, ‌Nagos ve ‌Didymes. Mavra ‌Volia Plajı ise volkanik siyah taşlarıyla adanın en gözde plajları arasında yerini alır.

Sakız Adası Kültür Sanat

Sakız Adası'nın hemen hemen her köyünde, her adımda sanattan bir iz bulabilirsiniz. Örnek verilecek olursa bunlardan bir tanesi sokak duvarlarında resimler bulunan ‌Pirgi'dir. Sakız ‌Adası'nı ziyaret eden çoğu kişiden de kilise duvarlarında bulunan çizimleri duyabilirsiniz. Ancak bir tanesi var ki o da ada merkezine 12 km mesafede yer alan ‌Nea ‌Moni Manastırı'dır. Manastır 1042’de üç rahip tarafından inşa edilmiştir. ‌Nea ‌Moni Manastırı Roma kültürüne yakın olmasıyla bilindiği için de en hızlı gelişimini ‌Bizans döneminde ‌gerçekleştirmiş. Manastırın mozaikleri İstanbullu ustalar tarafından dekore edilmiş. Manastır yapı itibariyle ‌Bizans sanatının en önemli örneklerindendir. Geçirdiği restorasyon sürecinden sonra ise ‌UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan yapıda kutsal günlerde özel törenler yapılır.

Sakız Adasında Ne Yenir

Sakız Adası'nın mutfak kültürü genellikle deniz ürünlerinden oluşur. Deniz ürünleri kadar et yemekleri de adada sevilir. Yunan mezeleri ise yemekleri kadar lezzetlidir. Adaya gittiğinizde tavsiye edilen birçok ‌aperatif yiyecek mevcut. Yunan salatası, haydari, yalancı dolma, ‌kabakçiçeği dolması, kabak köftesi, gözleme, soğanlı börek, közlenmiş patlıcan salatası, tütsülenmiş balık, fava, ahtapot, karides, kızarmış peynir ve patates kızartması adanın ‌aperatif ürünleri arasında.

Sakız Adası'nda deneyimleyebileceğiniz en farklı lezzetlerin başında ise deniz tarağı ve deniz minaresi bulunur. ‌Yunanistan'ın milli içeceği anasonu ülkemizde bulunan rakıdan daha fazla olan uzo ve sadece Sakız'a özgü olan suma da deneyebileceğiniz alkollü içecekler.

Yiyeceğimizi yedik, içeceğimizi içtik, üstüne tatlı güzel gider derseniz de size önerilebilecek olan tatlı da kaşık tatlısıdır. Kaşık tatlısı farklı meyvelerden yapılan ve marmelat kıvamında olan güzel bir damak tatlandırıcıdır.

Sakız Adası Alışveriş

Sakız Adası halkı yüzyıllar boyu damla sakızı ticareti ile geçimini sağlamış bir toplumdur. Yüzyıllar sonra da bu gelenekleri devam etmekte ve adaya gelen misafirlere sattıkları hediyelik eşyalar da sakızlarla bağlantılıdır. Damla sakızından üretilen yiyecek, içecek ve kozmetik ürünleri mevcuttur. Ada limanının devamında bulunan kıyı şeridinin bir arka caddesinde adaya ait alışveriş bölümü bulunur. Gidilen yerlerde hediyelik eşya bulunması mümkün olsa da bu cadde hediyelik eşyalar için tasarlanmıştır. Yan yana yol boyu uzanan dükkanlarda sevdiklerinize Sakız Adası'nı anımsatacak güzel hediyeler bulabilirsiniz.

Sakız Adasında Özel Günler ve Festivaller

Öncelikle bilinmelidir ki Sakız Adası gece hayatı ile ön planda olan bir adadır. Yerleşik üniversite öğrencileri sayesinde yaz ve kış aylarında devamlı olarak gece hayatı devam eter. Ancak adada özellikle temmuz, ağustos ve eylül aylarında pek çok festival mevcuttur. Üstelik bu festivaller geleneklere bağlı kalarak, halk tarzıyla ve yerel orkestralarla gerçekleştirilir. Pek çok panayır, sabah yortusu olan ve adına kutlamalar yapılan kilisede yapılan ayinin ardından bolca yiyeceklerin sunulduğu ziyafetlerle başlar. Bu ziyafetler akşamları düzenlenen eğlencelere kadar devam eder.

Sakız Adası'nda yılbaşı gemilerle karşılanır. Bilinen savaş veya ticaret gemileriyle değil, bizzat yöre çocuklarının yapmış olduğu maket gemilerle. Bu maketleri yapan çocukların şair ruhlu olmasına dikkat edilir. Çünkü şair ruhlu olan çocukların gemileri ince ayrıntılarına kadar özenerek uğraşacakları düşünülür. Geleneklerinin unutulmaması adına Sakız Adası Çevre Derneği, her yılbaşı ödüller vererek dikkat çekmek ve festivali canlı tutmak ister. Yapılan ödül töreninin ardından gemiler sokaklarda şarkılarla gezdirilir.

Bir diğer festival ise Mostral Festivali'dir. Mostral her yıl belirlenen günlerde kutlanır. 2019 yılında 10 Mart'ta kutlanmıştır. Bu kutlamada yerel halkın Orta Çağ'da korsanlarla savaşması ve galip gelmesi temsil edilir. Hatta yöre halkına ait olan giysiler giyen delikanlılar, Thimiana köyü sokaklarında savaşı canlandırdıkları dans çeşidi olan 'Talimi' isimli dansı oynar.

Adaya gittiğinizde Agas Günü'ne denk gelme olasılığınız vardır. Agas Günü'nde Osmanlı Devleti'nin adaya gelip vergi alması konu edilir. Bu gelenek Olimpi, Mesta, Elata ve Lithi’den oluşan Sakız köylerine aittir. Osmanlı Ağası kıyafetli bir kişi köy meydanına geçer ve oturmaya başlar. Seçtiği kurbanlardan da vergi toplar. Tamamen şaka amaçlı toplanan paralar köyde bulunan kültür derneğine aktarılır.

Sakız Adasında Konaklama

Sakız Adası her bütçeye uygun otelleri ile tatil yapmak isteyenlerin gözdesi konumundadır. Ada merkezinde bulunan 3 ve 4 yıldızlı otellerin dışında konaklayabileceğiniz pansiyonlar mevcuttur. Ancak ada merkezi ve köyler arasında toplu taşıma yetersizliği sebebiyle tatilciler genellikle ada merkezinde bulunan otel ve pansiyonları tercih etmektedir.

Ada merkezinde bulunan 4 yıldızlı ‌Grecian ‌Castle ‌‌Hotel, oldukça konforlu diyebiliriz. ‌City ‌Point ‌‌Chios, ‌Chios ‌Chandris, ‌Pelineon ‌Rooms, ‌Diana ‌‌Hotel, ‌Hotel ‌Kyma uygun fiyatlara oda bulacağınız otellerden bazılarıdır.

Sakız Adasında Yapılması Gereken 5 Şey

  1. Sakız Adası balını denemeden geri dönmeyin!
  2. Adını Anadolu'da bulunan Amanos Dağları'ndan alan Amanit adlı mantarı uzo ile birlikte denemeyi unutmayın!
  3. Asparaguslu makarnayı çatalınıza dolamayı bir görev bilin!
  4. Sakız Adası beyaz peyniri tadımı yapmayı unutmayın!
  5. Ariousios şarabını deniz kenarında yudumlamayı ihmal etmeyin!

Sakız Adası Ulaşımı

Sakız Adası’na Çeşme Ulusoy Limanı’ndan yaz aylarında her gün, kış aylarında ise haftanın 5 günü karşılıklı feribot seferleri bulunur. Çeşme - Sakız Adası feribot yolculuğunu 30 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Sakız Adası’na gitmek isteyenlerin Yunanistan ya da Schengen vizesi sahibi olması şartı aranır. Nisan - Eylül ayları arasında ise Yunan adalarının tamamı kapı vizesi uygulamasıyla adaya daha çok insanın gelmesini sağlar. Yeşil pasaport sahiplerinin ise yalnızca feribot biletini almaları yeterli olacaktır. feribotbiletim.com sayesinde tek tıkla kolayca biletinizi alabilir ve bu güzel adada unutulmaz bir tatil geçirebilirsiniz.